Volgens de jaarlijkse traditie kiezen de leden van GroenLinks welk duurzaam en welk sociaal initiatief in Bronckhorst in het zonnetje wordt gezet. Vandaag reikte fractievoorzitter Ulrike ter Braak de lintjes uit aan de bijzondere vrouwen van deze initiatieven en werd daarin bijgestaan door enkele vertegenwoordigers van GroenLinks.
Lintje met groen karakter
Janny Kuiper en Tonny van Deudekom runden 25 jaar lang een minicamping net buiten Olburgen. Het laatste campingseizoen was in 2023 en nu geven zijn het terrein terug aan de natuur. Welke flora en fauna willen daar nu niet leven op deze prachtige plek langs de IJssel?
Met zorgvuldigheid en de nieuwste ideeën over natuurbeheer zijn Janny en Tonny bezig deze transformatie vanuit een glasheldere visie vorm te geven. Ze hebben 70 inheemse bomen en struiken uitgezocht en die volgens het Ruitersysteem geplant. Een paal met zwaluwnesten staat te lonken. In een proeftuin vogelt Janny uit welke planten het graag en goed doen op deze riviergrond, eerst bedekt onder een laagje schapenwol dat het vocht goed vasthoudt. Oeroude fruitbomen zijn tegelijkertijd een nestplek. Misbaksels van de voormalige lokale steenfabriek vormen een muurtje. Het insectenhotel is in aanbouw. Tonny maait het gras op een “sinus”-manier zodat er verschillende grashoogten ontstaan waar veel verschillende diertjes willen leven. Het is indrukwekkend om te merken hoeveel denk- en doewerk er in deze transformatie naar een natuurgebied zit.
Ga er vooral een kijkje nemen, want de vogels, insecten, vlinders, zeldzame planten weten hun weg naar deze vrijplaats al te vinden. Een welverdiend groen lintje dus voor twee toegewijde en inspirerende vrouwen die de natuur en duurzaam beheer hoog in het vaandel hebben staan!
Lintje met rood karakter
In 2022 ontdekten vier vrouwen in Baak dat ze vergelijkbare dromen hadden voor het dorp: namelijk koken voor de bewoners. Deze vrouwen zijn Xandra Veltman, Yvonne Koekkoek, Ria Gosselink en Mariëtte Klein Kranenberg. Hun verschillende talenten bleken elkaar uitstekend aan te vullen en na twee bijeenkomsten was het plan panklaar. Sindsdien is er een Dorpskeuken in Baak.
Vanaf januari 2023 schuiven dertig Bakenezen maandelijks aan bij een gezamenlijke maaltijd op de laatste dinsdag van de maand voor een heel schappelijke prijs. Na een welkomstdrankje gaan de gelukkigen van deze maand – want er is inmiddels een wachtlijst – aan tafel en genieten ze van soep, een hoofd- en nagerecht en koffie of thee ter afsluiting. Maar dat is nog maar de helft van het verhaal, want het mooie is dat al het eten wordt gekookt door Baakse koks die dat vrijwillig doen. Voor en door mensen uit Baak dus en zoveel mogelijk met seizoensgroenten en -fruit.
Er wordt gesmuld, gepraat, gelachen en kennisgemaakt; alles gaat vanzelf. Alle leeftijden zijn welkom en soms ontmoeten mensen, die al jaren in Baak wonen, elkaar hier voor het eerst. Door het gezelschap tot maximaal dertig (24 gasten en 6 koks en helpers) te beperken worden ook koks die nog nooit voor een groot gezelschap hebben gekookt in staat gesteld om hun favoriete gerechten te bereiden.
Xandra, Yvonne, Ria en Mariette krijgen het lintje van Ulrike ter Braak, omdat ze zich onvermoeibaar inzetten voor de Dorpskeuken en de saamhorigheid die dit in Baak creëert. Ze ondersteunen, coördineren, soms zichtbaar en vaak onzichtbaar, en vormen als viertal het geheime ingrediënt van dit prachtige initiatief.