Wat vind je van de afgelopen twee jaar?

Ik heb het ervaren als een achtbaan. In mijn vorige functie was ik manager in de zorg en dan is het wethouderschap toch wel een heel andere rol. Je hebt met veel mensen te maken en hoort veel, soms fantastische, verhalen. Dat maakt het wel heel leuk. Daardoor ontstaat ook een heel ander beeld van je omgeving, want overal ken je mensen waar je mee gesproken hebt.

Het leukste is wel als je echt iets kan betekenen voor mensen. Ze in contact kan brengen met iemand die jij goed kent en die hen een stap verder kan helpen. Het is mooi om te zien als dat dan ook lukt.

Minder leuk is natuurlijk de persoonlijke kritiek die je soms krijgt. Politiek is dan erg hard en je staat er vaak een beetje alleen voor. Om dit toch wat van me af te praten heb ik in de omgeving een intervisiegroep. In die groep leggen we elkaar bepaalde situaties voor en leren zo van elkaar.

Ben je tevreden over wat je bereikt hebt?

Zeker. Ik ben er trots op dat we een aantal abstracte ambities hebben omgezet in concrete plannen, zoals bijvoorbeeld over de vaststelling van de routekaart voor de energietransitie. Hierin kijken we naar energie gebruik en opwek en ook de sociale kant, zoals energie armoede. Dat de Raad het gesprek over windenergie niet aandurfde is wel jammer, maar ook daarin zie ik nu beweging. Het gesprek gaat verder. We kunnen de klimaatverandering niet stoppen zonder moeilijke keuzes. Niet afschuiven, maar samen aanpakken.

De klimaatcrisis is de grootste opgave van deze tijd en ik had graag gezien dat we al verder zouden zijn. Het lijkt wat dat betreft net alsof je een olietanker bestuurt. Het bijsturen gaat erg traag. Maar het is fijn dat de koers toch groener en linkser geworden is.

Ook hebben we gewerkt aan het verbeteren van de biodiversiteit. Bermen, die van de gemeente zijn, worden nu beter door de gemeente beheerd. Er is groene handhaving bij gekomen en er is meer expertise en geld voor ons landschap beschikbaar.

Hoe ervaar je de samenwerking in het college?

Het college opereert als een team en er is wel ruimte voor een open gesprek. Het zijn natuurlijk drie verschillende partijen met verschillende wensen. Dat botst weleens. Er is dan best veel discussie, maar we komen altijd tot een gezamenlijke oplossing. En dat is positief.

In Bronckhorst is het college open over de besluitvorming. We laten zien welke keuzes er gemaakt zijn en waarom. Ook welke alternatieven er eventueel zijn. Dat is belangrijk voor de keuzes die de Raad maakt en het vertrouwen in de politiek.

Wat verwacht je van de komende 1,5 jaar?

Juist nu in deze tijd is het belangrijk om te werken aan de leefbaarheid van Bronckhorst. Ik hoop dat we enkele projecten voor de vitale kernen kunnen starten, zoals de openbare ruimte in Steenderen en een groene herontwikkeling van Het Witte Paard in Zelhem. In Vorden werken we verder aan het nieuwe Kompaan College in een groene omgeving. Ook wordt het nieuwe bermbeheer duidelijk zichtbaar met bloemen en veel insecten. Uiteindelijk draagt ook dat bij aan de leefbaarheid en het welzijn van onze inwoners.

Het zou mooi zijn als we enkele lokale initiatieven voor schone energie opwek kunnen vergunnen en dat we in ieder geval al één zonnepark kunnen openen.

Daarnaast hoop ik dat GroenLinks mee kan doen aan een nieuw kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. We hebben het Rijk namelijk hard nodig om lokaal het verschil te kunnen maken op grote vraagstukken, zoals het klimaat, de landbouw en goede zorg. Ook financieel moet er meer steun komen voor de gemeenten. We hebben als gemeente echt last van de bezuinigingen van de laatste jaren en het streven naar een kleine overheid. Ook door corona zien we nu wel in dat dat geen goede ontwikkeling was. Met een stem op GroenLinks in maart, kunnen we ook hier in Bronckhorst blijven werken aan een sociaal, groen en open gemeente.

Hoe kunnen inwoners meedoen aan een leefbare gemeente?

Er doen al heel veel mensen mee. Bronckhorst is een gemeente met heel veel vrijwilligers. Er zijn veel mensen betrokken bij verenigingen, energiecoöperaties en cultuur. De gemeente zou niet zonder al die vrijwilligers kunnen functioneren.

Als iemand een goed idee heeft dan kan hij naar de gebiedsambtenaar. Ondernemers kunnen terecht bij een accounthouder Bedrijven van de gemeente. Daarnaast staan we er als college voor open dat er rechtstreeks contact wordt opgenomen om steun te krijgen voor nieuwe of bestaande initiatieven.

Wethouder zijn is een pittige baan. Hoe ervaar je die rol?

Wethouder zijn is een fantastische baan! Je kan echt een bijdrage leveren aan de samenleving, iets betekenen voor mensen. Ja, het kost je vijf avonden per week en ook nog vaak tijd in het weekend, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Ik doe wel mijn best om het in balans te houden met mijn gezin met drie jonge zonen. Dat was zeker op het begin wel een uitdaging.

Het lijkt me geweldig om na deze periode verder te gaan in Bronckhorst, als het kan in dezelfde rol. Ik ben nog lang niet klaar. Maar dat is aan anderen, in de eerste plaats de kiezers. Als het anders loopt, dan zijn er ook andere plekken om te ‘knokken voor wat kwetsbaar is’. Bijvoorbeeld in de zorg en welzijn, waar ik werkzaam was voordat ik wethouder werd. Ook daar kun je echt het verschil maken.

“ Ik wens alle lezers ondanks de coronamaatregelen een fijne kerstperiode en een groen en energierijk nieuwjaar.

  ”
Paul Hofman wethouder Duurzaamheid - GroenLinks Bronckhorst