Op de eerste plaats natuurlijk complimenten dat het gelukt is om de coalitie te vormen. Ik begrijp dat het een hele toer is geweest. Met veel overleg en veel vergaderingen. Misschien wel met de vuisten op tafel. Wie zal het zeggen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het ruim 3 weken heeft geduurd alvorens het huidige coalitieakkoord er lag. Er zijn genoeg gemeenten waar het in 1 of 2 weken gepiept was. Daar waren partijen het er snel over eens. En dan nog 1 week erbij om de portefeuilles te verdelen en de poppetjes op de juiste plaats te krijgen.

Na zo’n periode verwacht je een doorwrongen verhaal. Een helder betoog met veel concrete toezeggingen. Het schept verwachtingen. Tsja, dat vinden we niet terug in de 8 pagina’s met veel voornemens, wensen en hoopvolle beloften. Graag zouden wij de beschikking krijgen over de grondlegger van het verhaal. De basis waarop het akkoord geschreven is. Dan weten we in ieder geval wat we de komende periode kunnen verwachten. En hoeven we het niet te doen met wat ons betreft mooie intenties (niets mis mee) en vage beloften (liever niet). Dan weten we wat er daadwerkelijk afgesproken is.

Het coalitieakkoord straalt uit, en daar zijn we het roerend mee eens, dat het anders moet. Chapeau, vooral doen. Er komen nieuwe tijden aan. Het moet anders. Dan lijkt het toch el erg ingewikkeld worden om vanuit de CDA de twee oud wethouders weer naar voren te schuiven als kandidaat wethouders. De wethouders die, let op PvdA, volop het proces van toekomstige bestendig Bronckhorst (er waren leden van de PvdA fractie die dat nauwelijks uit hun strot kregen) hebben gesteund en uitgevoerd. Kom nu, vernieuwing op papier maar ook met personen lijkt ons meer op de plaats.  En dat er alleen mannen in het college zitten….

U geeft als voorbeeld bij het koesteren van de kracht van de samenleving, de accomodaties die geprivatiseerd zijn. Dat is nu juist een voorbeeld waarbij de gemeente niet of nauwelijks gefaciliteerd heeft. Bijvoorbeeld in Bronckhorst-West is het ondanks uw tegenwerking het voor elkaar gekomen. Dus nieuw college, leer van gemaakte fouten en ga nu echt binden en verbinden door uw leiderschaps- en bestuurdtijl 180 graden te kantelen. Als u dat doet verdient u de bestuursinnovatieprijs van de Achterhoek en onze bewoners zullen uw dankbaar zijn. 

Er staan belangrijke wijzingen op stapel binnen het sociale domein: uitgangspunt was altijd: lokaal wat lokaal kan. In het coalitieakkoord gaat het meer over de regio dan de invulling van de lokale taak of over versterking van de kernen. Een punt van zorg.

Als de nieuwe coalitie vindt dat ouders een vrije keuze moeten hebben voor de keuze van de school van hun kind en aangegeven wordt dat deze tijd vraagt dat de samenleving meer zaken zelf moet gaan doen dan lijkt ons de uitkomst van de discussie in Hoog Keppel aangaande handhaving van de Bongerd een eitje. Zolang de plaatselijke samenleving daarvoor gaat ondersteunen niet alleen wij, maar ook de nieuwe coalitie dat, toch? Is juist een school niet een van de belangrijke middelen om de leefbaarheid in een kern te stimuleren? En dan gaan we weer toestaan dat er een school op basis van management criteria verdwijnt?

Met betrekking tot flexibiliteit voor de toepassing van de Woonvisie heeft blijkbaar D66 behoorlijk bakzeil gehaald. Het is alleen aan het college om de hardheidsclausule toe te passen. Dat kun je wel weer gemakkelijk bij de Raad van State terecht komen. En dat was geen succes.

Daarnaast heeft D66 hoog van de toren geblazen aangaande de kaderstelling van de ruimtelijke ontwikkeling. In het akkoord komt het niet verder dan verkennen van nieuwe ontwikkelingen en met elkaar zoeken naar de juiste balans. Tsja, daar word je niet vrolijk van.

Ten aanzien van de ontwikkelingen RBT staat ook een loffelijk streven: Bedrijven stimuleren uitbreiding op de regionale bedrijventerreinen te realiseren. We kennen voldoende voorbeelden waar de wat grotere bedrijven er om hen moverende redenen er niet aan denken om het bedrijf te verplaatsen naar het RBT,  hetgeen ook economisch onmogelijk is. Zie bijv. de Aviko. Ook de toenemende verliezen van het RBT  en de financiële risico’s die de gemeente daarbij loopt worden niet nader benoemd.

En last but not least. U zult van GroenLinks niet anders verwachten, wij zijn verbijsterd dat er nauwelijks aandacht besteed wordt aan de voor de mensheid essentiële energietransitie van fossiele naar duurzame energie. In de portefeuille verdeling komen de worden energiebesparing en duurzaamheid in het geheel niet voor. Hoe is het mogelijk?

Wij hopen dat er op korte termijn duidelijkheid komt wat het nieuwe college nu daadwerkelijk wil. Laat de concrete plannen zien. Pas dan kunnen wij beoordelen, zoals bij begin van het akkoord gevraagd wordt, samen de uitdaging aangaan. Maar dan moet wel duidelijk zijn wat we aangaan.

Wat vraagt deze tijd werkelijk, een wake up call; er is een economische crisis met een sterke stijging van de werkloosheid ook in Bronckhorst.  De coalitie schrijft er niets over. GroenLinks vindt dat samen met de bedrijven in onze gemeente een transitieplan moet komen dat de sterke kanten van onze regio koppelt aan kansen om tot een duurzame economie te komen. Denk aan productie van groen  gas, aan de inzet van werkloze bouwvakkers om woningen energie neutraal te maken, etc. Wij werken graag met u samen op dit gebied!

Samengevat, wij werken graag samen met u als coalitie aan bovenstaande cruciale punten voor onze gemeente. Want onze werklozen, ons milieu en onze energietoekomst schreeuwen er om, geen woorden maar daden en gezamenlijk bereiken wij meer!

 

Overigens zijn wij van mening dat kleinschaligheid leidend zou moet zijn voor alle toekomstige ontwikkelingen.