Sinds 2007 woon ik in het prachtige buitengebied van Vorden. Veel mensen in Nederland kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe mooi en ruim en groen de Achterhoek is. En toch, als je hier woont, zie je ook dat het steeds drukker wordt. Dat de landbouw verandert. De weilanden geen hek meer nodig hebben omdat er geen koeien meer in staan. Er meer gebouwd wordt. Het is natuurlijk een illusie dat alles hetzelfde kan blijven. We komen ook hier, net als in de rest van de wereld, steeds meer in een andere verhouding te staan tot de natuur, zelfs al lijkt het hier nog een ver van mijn bed show.

Ik denk misschien wat te simpel. Maar als 9 gespecialiseerde artsen zeggen dat je ernstig ziek bent en je leefwijze dringend moet veranderen, en je luistert toch naar die ene kwakzalver die zegt dat het allemaal onzin is, ja, dan is het gevolg je eigen verantwoording.

Maar wat nu als deze diagnose voor de hele wereld geldt, maar een hele groep er niet aan wil. Wat dan? Er is maar één wereld. Ik wil graag dat deze wereld behouden blijft. Ook al betekent dat dat een aantal zaken niet hetzelfde blijven. Groenlinks durft deze boodschap uit te dragen. Daarom kies ik voor deze partij. En wil ik graag een bijdrage leveren.

De uitdaging is om iedereen te laten zien dat het noodzakelijk is dat er iets verandert, dat verandering effect heeft, en vooral mensen ervan te overtuigen dat we er samen voor gaan zorgen dat dit op een zo eerlijk mogelijke manier gebeurd. Zodat iedereen kan meedoen en er niet of zo min mogelijk op achteruit gaat.

En dat is niet eenvoudig in een wereld waarin veel niet is zoals het zou moeten zijn. Waar streven naar macht en geld vaak haaks staan op wat goed is voor iedereen. Waar achterdocht gevoed wordt en, zelfs hier in Nederland onafhankelijke rechtspraak en vrije pers, toch peilers van een democratie, verdacht worden gemaakt.

Wat is het voordeel van de twijfel? Dat als je twijfelt je niets hoeft te veranderen. Het voordeel van de twijfel ergens aan geven, betekent echter dat je besluit dat het risico van niets doen groter is dan het voordeel ervan. Ik hoop er iets aan te kunnen bijdragen dat mensen het voordeel van de twijfel zullen geven aan de soms niet leuke maatregelen die nodig zijn om de toekomst van deze wereld proberen veilig te stellen.