Niet veel inwoners zullen weten wat het Akkoord van Groenlo 2030 inhoudt. Dat is niet zo vreemd. Het akkoord is al in 2009 gesloten, aangepast in 2013 en leidt tot nu toe een slapend bestaan. Maar het is wél een belangrijk akkoord voor onze toekomst. In het akkoord van Groenlo hebben alle Achterhoekse gemeenten afgesproken in 2030 energieneutraal te zijn.

In 2030 willen we Achterhoek-breed onze eigen energie opwekken. Op deze manier:

  1. zijn we onafhankelijk van andere (commerciële) partijen of landen.
  2. Leveren we een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering.
  3. Zijn we met de huidige energieprijzen ook nog eens goedkoper uit.

Ondertussen komt 2030 steeds dichterbij. Daarmee ook de vraag of we het doel energieneutraal gaan halen. Voor GroenLinks een reden om de inspanningen op te voeren. Maar het huidige college wil de datum opschuiven naar… 2050. Onbegrijpelijk.

In een tijd waarin steeds duidelijker wordt hoe groot de impact van klimaatverandering is, is opschuiven van het ambitieniveau volgens GroenLinks desastreus. Wij hebben maar één planeet!

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat wethouders tijdens deze klimaatcrisis verantwoordelijkheden voor zich uit willen schuiven. Collega raadsleden: neem uw verantwoordelijkheid en houd het ambitieniveau van het Akkoord van Groenlo 2030 in stand!

No Planet B