In de raad gaat de discussie over de energietransitie weer van start. Het RES 1.0 akkoord (Regionale Energie Strategie) moet nu verder worden uitgewerkt in een RES 2.0 akkoord.
De fractie vindt dat er twee belangrijke kaders zijn:
- de doelen moeten gehaald worden, en
- we willen een rechtvaardige transitie.
Dat laatste houdt vooral in dat ook de mensen met minder geld, tijd en kennis in staat moeten worden gesteld hun huis te verduurzamen. Elk huis een (verduurzamings-)plan! De aanpak van het college legt de nadruk op zelfwerkzaamheid en versterkt hierdoor juist de tegenstellingen. Tegenstellingen tussen bewoners die wel mee kunnen en bewoners die dat niet lukt.
Wij willen niet een plan per dorp maar een plan per woning. Te starten bij de bewoners die afgelopen winter hun rekening al niet konden betalen.
Voor de opwek van duurzame energie geven we graag de energiecoöperaties de kans om duurzame energie voor een vaste lage prijs op te wekken voor onze bewoners. De gemeente moet zorgen dat de bewoners de energiecoöperaties weten te vinden.
Vanuit de fractie willen we graag de moeizaam bevochten zoeklokatie voor wind houden zoals het nu is. Met meer mogelijkheden voor zon op land kunnen we instemmen.
De aanpak van het college met dorpsenergieprocessen is wat ons betreft te vrijblijvend en organiseert zo vooral vertraging.
Aan de slag!