Op 28 januari organiseerde Extinction Rebellion (XR) voor de vijfde keer een blokkade van de A12 in Den Haag, tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze acties zijn gericht op het beëindigen van de miljarden euro’s aan belastinggeld die de Nederlandse overheid elk jaar spendeert aan (indirecte) subsidies op het grootverbruik van fossiele brandstof. Dit vormt een grote rem op de energietransitie. Ik was erbij op de A12 op 28 januari.

Mijn verhaal.

XR is een internationale beweging van mensen die zich ernstig zorgen maken om de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit, de zesde uitstervingsgolf. Deze ‘rebellen’ zijn mensen van alle leeftijden, beroepsgroepen en achtergronden. De gedeelde overtuiging is dat wat we de komende paar jaar doen - of nalaten - de toekomst van het leven op aarde bepaalt. Jarenlange inspanningen om overheden en bedrijven tot urgente (klimaat)actie te bewegen via de gangbare routes heeft te weinig opgeleverd; korte-termijn economische belangen blijven de besluitvorming bepalen. Dit bracht ook mij ertoe om de stap te zetten naar ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, ook al voelt dat tegennatuurlijk. Het voelt best radicaal om aan dit type actie mee te doen, maar afwachten tot de politiek zover is, volstaat voor mij ook niet meer. Juist dankzij vreedzame maar ‘disruptieve’ actie zijn in de afgelopen decennia grote doorbraken bereikt, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten.

Dus nam ik in de ochtend van 28 januari de trein van Vorden naar Den Haag, samen met onder meer GroenLinks-raadslid Andra Weg uit Ruurlo. Vanaf Zutphen ontmoetten we steeds meer mede-rebellen. Zo’n 1.000 mensen liepen om 12 uur vanaf het Malieveld de A12 op naar de beoogde locatie. Het is een bijzondere ervaring om met zoveel bezorgde medeburgers deze ongebruikelijke stap te zetten. Dat bemoedigende gevoel werd versterkt door de aanwezigheid van ongeveer 2.000 mensen die boven de tunnelbak klaar stonden om hun steun te betuigen. Samen met 767 andere activisten ben ik na zo’n 2,5 uur door de politie afgevoerd. Veruit de meesten waren enkele uren later weer vrij.

In de periode rond deze actie is in de media meer aandacht besteed aan de fossiele subsidies dan ooit tevoren. Actievoeren helpt dus. Op 11 maart is opnieuw een blokkade van de A12 gepland. Maar er worden ook andere acties gevoerd, bijvoorbeeld tegen fossiele investeringen van pensioenfondsen en banken, of het steenkooltransport via Nederlandse havens. Ook als je niet zelf ‘arrestabel’ wilt zijn kun je op veel manieren bijdragen aan deze beweging, waarin grote aandacht is voor het welbevinden van alle deelnemers. Je kunt eenvoudig kennis maken, via een online bijeenkomst of een lokale groep. Er is een actieve groep in Deventer-Olst. Ook in Zutphen komt recent een lokale groep weer tot leven; op 3 maart is er een informele bijeenkomst om samen te eten en plannen te maken.