Begroting 2021
Covid-19
We leven in een vreemde tijd. In veel gesprekken voert de Corona epidemie de boventoon. Onzekerheid heerst en ook is onduidelijk wat de financiële gevolgen voor inwoners en bedrijven zullen zijn. Lastig derhalve om een sluitende begroting te maken voor 2021 en verder. We moeten dus rekening houden met wat we weten en anticiperen op omstandigheden die zich voor kunnen doen. Tegelijk moeten we blijven kiezen voor een leefbare toekomst, juist nu.
Energieneutraal 2030
Drie jaar op een rij van record droogte heeft ons laten voelen dat de klimaatverandering ons raakt, nu al. De opwarming van de aarde gaat nog veel sneller dan gevreesd. De gemeenteraad heeft al lange tijd geleden besloten dat we in 2030 (over 10 jaar dus) energieneutraal willen zijn. Daartoe is een routekaart vastgesteld. De regio Achterhoek moet in haar regionale energiestrategie laten zien hoe zij bijdraagt aan de landelijke doelen voor het opwekken van duurzame energie inclusief de rol die windenergie en onder welke voorwaarden.
Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vergt van ons dat we alles doen wat we kunnen om het tij van de snelle opwarming te keren en het zou goed zijn om daar ook politiek geen ruzie over te maken. We KUNNEN niet wachten op nieuwe techniek die MISSCHIEN nog bedacht worden. GroenLinks kent zijn verantwoordelijkheid.
Landschap, natuur en landbouw
De energietransitie opgave gaat ingrijpen op ons landschap. Juist daarom is het belangrijk om zelf de regie te nemen en niet af te wachten. In de begroting voor 2021 is gelukkig extra geld opgenomen om te investeren in het landschap. Dat willen we verstandig samen met onze inwoners slim besteden.
De Achterhoek is een landelijke proeftuin voor natuur inclusieve kringloop . GroenLinks wil actieve regie om te zorgen dat onze agrarische bedrijven maximaal aansluiting vinden op landelijke, regionale en EU fondsen voor de transitie naar een duurzame landbouw in bloeiend, soortenrijk landschap. Ook moeten we actief aan de slag om verdroging tegen te gaan. GroenLinks staat voor biodiversiteit, landschap en gezonde landbouw.
Covid-19 en sociaal domein
Door de uitbraak van de corona crisis hebben de meest de kwetsbaren onder onze inwoners het extra moeilijk hebben. Zij hebben het meest te vrezen van een mogelijke besmetting maar het duwt hen ook terug in alleen zijn, weinig sociale contacten, en niet zelden eenzaamheid. Voor anderen kan het veel meer thuis zijn leiden tot toename van huiselijk geweld en de oplopende werkloosheid tot groeiende armoede. Ook is het gevaar aanwezig dat hulpvragen niet aan het licht komen. De gemeente zal daar, samen met de sociale teams, oog voor moeten hebben en daar zo nodig extra capaciteit op in moeten zetten. Ook in deze onzekere financiële tijd. Voor GroenLinks moet de mens centraal staan.
Investeringen
Ons college wil voor de komende jaren veel gaan investeren. We gaan gebruik maken van onze riante algemene reserve om noodzakelijke maatschappelijke investeringen te plegen. Veel geld gaat naar achterstallig onderhoud, maar ook de veranderde omstandigheden leiden tot extra uitgaven. Het is juist nu van belang om bij investeringskeuzes rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. We weten dat sommige verenigingen het moeilijk hebben. We juichen daarom toe als zij zich op de toekomst voorbereiden en bijvoorbeeld meer gaan samenwerken. Dat kan gevolgen hebben voor het accommodatiebeleid: beter samen een plan maken dan individueel het loodje leggen. Ook van de raad mag verwacht worden dat zij bereid is langer vooruit te kijken dan de komende verkiezingen in 2022.
GroenLinks wil samen met al onze inwoners de weg inslaan naar een groene gezamenlijke toekomst.