Met het aannemen van het beleidskader windenergie tijdens de raad van 5 juli 2021 kunnen er alleen in het gebied Eldrik ten westen van de Oude IJssel onder veel voorwaarden windmolens komen. Daardoor niet op de overige 95% van het gemeentelijk grondgebied. De hoogte van de molens wordt beperkt tot 150 meter tiphoogte. Dit beleidskader is met name door onze GroenLinks wethouder Paul Hofman ontwikkeld.

Voor realisatie van windenergie liggen er eisen aan lokaal eigenaarschap. Minimaal 50% van de financiering van windenergie moet lokaal zijn, bij voorkeur meer. Initiatiefnemers moeten aantoonbaar maken dat bewoners uit de directe omgeving hebben kunnen meepraten over het initiatief en mee kunnen doen.

Op het moment dat een initiatief zich aandient worden naar de laatste inzichten de gezondheidsrisico’s in acht genomen en beperkende maatregelen bepaald. Dan zal het vaak gaan om geluid, afstand tot kernen en woningen en inpassing in het landschap. Bij iedere indiening van een initiatief dient een Milieu Effect rapportage opgesteld te worden (MER) .

Initiatiefnemers moeten duidelijk maken op welke wijze de direct omwonenden mee kunnen profiteren van de windmolens. Daarnaast moeten de initiatiefnemers van de windmolens in de directe omgeving extra investeren: wanneer je mede de lasten draagt mag je er ook baat bij hebben.

De gemeente gebruikt de periode tot 1 januari 2024 (NB: de fractie had de voorkeur voor 1 januari 2023) om de laatste inzichten van o.a. het RIVM te kunnen gebruiken bij de beoordeling van initiatieven. Naast windenergie liggen uiteraard ook de andere opgaven te wachten: isolatie, gebruik zon op daken etc.

Wij staan voor de taak die we mee hebben gekregen en de urgentie van de aanpak van de klimaatverandering. Lees de kranten er de afgelopen periode maar op na: van verdroging van het land tot hitte records in Canada, weg smelten van de ijskap en gletsjers etc. etc. Het besef van de urgentie van het probleem straalt niet altijd af van alle partijen in de raad, maar er ligt nu een beleidskader waar een meerderheid zich in kon vinden. De slotsom daarvan is dat uiteindelijk - en daar zijn wij van overtuigd- wind nodig zal zijn om de doelen te bereiken. We willen op elk moment handelen naar de inzichten die op dat moment voorhanden zijn, laat daarover geen enkel misverstand bestaan. Met het aannemen van het beleidskader wind is er wat ons betreft een goede kans om windenergie in de mix van duurzaamheid te kunnen realiseren.