Op 24 juni werd de Perspectiefnota behandeld, een blik in de toekomst door raad en college.
Herman van Rooijen verzorgde hierbij onze bijdrage. Een gedreven betoog waarin hij pleitte voor o.a. schone leefomgeving, goede voorzieningen, werken aan landschap en biodiversiteit en goede communicatie met de samenleving.
De volledige tekst van zijn bijdrage vind je hieronder.
Perspectiefnota 2022
In deze merkwaardige tijd is het haast vreemd om nu al te komen tot een doorkijk naar begroting voor 2022. Wat is het geval?
De coronacrisis lijkt zo langzamerhand ten einde maar eerlijk gezegd kan de GroenLinks fractie de nog na-ijlende gevolgen niet goed overzien.
Wie het weet mag het zeggen.
En in maart volgend jaar zijn er de gemeenteraad verkiezingen.
Als we terugkijken dan kunnen we concluderen dat er door het huidige college en de onverwachte coalitie GBB, VVD en GL grote stappen zijn gezet de afgelopen jaren, waar we met gepaste trots op terugkijken en waar we nog niet klaar mee zijn.
Energietransitie
De coalitie heeft het lef getoond om de moeilijke discussie over de energietransitie een nieuwe impuls te geven. Ingegeven door de noodzaak om te werken aan een schone leefomgeving en een veilig klimaat.
GroenLinks wil nu duidelijkheid scheppen naar de Bronckhorster samenleving.
Ja, dat roept weerstand op, dat beseft GroenLinks zich terdege.
En ja alle emoties die hiermee gepaard gaan snappen we ook, maar besturen is het nemen van verantwoordelijkheid en daar hebben wij nu grote stappen in gezet.
En ja natuurlijk gaan wij de gesprekken met de samenleving niet uit de weg.
Verre weg van dat.
Ook blijven wij open staan voor nieuwe ontwikkelingen en deze meenemen in de overwegingen als er besluiten genomen moeten worden over initiatieven voor grootschalige opwek. Maar dit houdt dan wel in dat we nu naar bevind van zaken nu besluiten nemen.
Daar loopt GroenLinks als progressieve, groene, sociale partij niet voor weg.
Sociaal domein
In de discussie over het sociale domein gaat onze eerste zorg natuurlijk uit naar de mensen die afhankelijk zijn van zorg of ondersteuning.
Mensen met fysieke uitdagingen, jeugd die haar identiteit zoekt in de maatschappij, ouderen die eenzaam zijn.
Maar ook de zorgverleners die zwaar onder druk staan, door een gebrek aan collega’s, administratieve druk en een gebrek aan waardering.
Er zijn grote zorgen over de uit de hand lopende uitgaven voor het sociale domein met in het bijzonder de specialistische Jeugdzorg en WMO.
Het is daarbij wel heel gemakkelijk om daarbij de schuld te leggen bij de huidige coalitie en niet bij het gebrek aan budgetten.
Elke partij is op de hoogte van de vele noodkreten uit andere gemeenten en het VNG: de decentralisatie met bij voorbaat een taakstelling van 20% minder budget, is mislukt en het Rijk zal moeten ingrijpen.
Het kan zo niet langer.
In de begroting 2022 wordt verder gekeken dan alleen het beschikbare budget sociale domein. Daarmee worden de financiële problemen natuurlijk niet minder maar is er wel zekerheid dat de zorgvraag voor onze inwoners leidend blijft.
Investeringsagenda
Voor het eerst sinds het ontstaan van de gemeente Bronckhorst ligt er een integrale sportagenda op tafel.
Daar zijn we verheugd over en schept ruimte voor organisaties en verenigingen.
Naast het feit dat verschillende accommodaties ingrijpend verbeterd worden is er ook budget vrijgemaakt om de (vrijwillige) bestuurders te ondersteunen.
Ook is er financiële ruimte om niet gemeentelijke accommodaties een fysieke impuls te geven.
Om hiertoe te kunnen komen is er een heldere, omvangrijke investeringsagenda opgesteld. Een meerderheid van de raad – en dat verdiend een compliment- heeft aangegeven om investeringen te willen doen in sport, onderwijs en leefbaarheid. Beter de beschikbare reserve maatschappelijk investeren dan in de knip houden en toezien dat voorzieningen verkommeren.
Landschap en biodiversiteit
Als fractie GroenLinks zijn we verheugd dat in de zorg voor ons landschap en de zorg om de biodiversiteit grote stappen zijn gezet en dat dit proces doorgaat.
Bewuster nadenken over de effecten van ingrepen in het landschap, ecologisch beheren van bermen en de ombuiging van grootschalige uitdunningskap van bomen naar beperkte uitdunning met daarbij nieuwe aanplant.
Voor wat betreft de Omgevingsvisie moeten er wat ons betreft nog veel stappen gezet worden. GroenLinks heeft zorgen over de gevolgen van grootschalige landbouw en intensieve veeteelt.
In dit licht wil ik ook memoreren aan onze motie Stimulering Natuurinclusieve Landbouw die nu een jaar geleden unaniem door deze raad is aangenomen. Helaas is deze motie nog niet tot uitvoering gekomen door Corona maar we verwachten en dringen er zeer op aan dat dit nu toch weldra voortvarend ter hand wordt genomen.
Communicatie met samenleving
Er is de afgelopen jaren op verschillende terreinen veel discussie geweest met de samenleving. Er is ook sprake van een sterkere polarisatie op sommige dossiers.
Daarbij valt op dat op het moment dat de gemeente een ander standpunt inneemt dan direct betrokkenen willen, er snel – en met name ook binnen onze raad- het verwijt komt dat er onvoldoende gecommuniceerd is. Dit verwijt wordt wat onze fractie betreft te vaak en te gemakkelijk uitgesproken en doet geen recht aan alle inspanningen die gedaan worden door de gemeente. De raad kan stappen zetten om de verbinding met andere partijen te zoeken ook als daar emoties een grote rol spelen. Dus depolariserend werken.
Beleidsarme perspectiefnota
De nu voorliggende Perspectiefnota bevat niet veel nieuws. Dat is niet zo vreemd nu al veel vernieuwingen in gang zijn gezet en we volgend jaar verkiezingen hebben.
De GroenLinks fractie kijkt positief naar de toekomst en gaat vol vertrouwen 2022 in.