GroenLinks wil af van de weggooimaatschappij. We moeten op weg naar een circulaire economie en veel bewuster met grondstoffen omgaan. De wereld is eindig. Stichting Litania en Repair Café Hengelo (GLD) zijn mooie voorbeelden van die circulaire economie.
Niet weggooien maar opnieuw gebruiken
De stichting Litania probeert kinderen die "net even anders zijn" te helpen aan aangepast materiaal. Het gaat bijvoorbeeld om een aangepaste fiets of een badstoeltje, hulpmiddelen die niet worden vergoed door zorgverzekeraar of gemeente.
De stichting zet zich zo breed mogelijk in voor kinderen met een beperking. Het geld dat hiervoor nodig is komt uit de kringloopwinkels van de Stichting Litania in Hengelo, Brummen en Doesburg. Litania biedt ook ondersteuning aan andere stichtingen of verenigingen om het gemakkelijker te maken voor kinderen met een beperking om mee te kunnen doen.
Niet weggooien maar repareren
Het Repair Café in Hengelo richt zich op herstel van apparaten, die niet meer werken en draait volledig op vrijwilligers. In 2021 is bijna 80% van de voor reparatie aangeboden apparaten hersteld!
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. De ervaring van mensen die die kennis nog wel hebben wordt niet of nauwelijks benut.
Het Repair Café brengt daar verandering in! Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Het Repair Café maakt mensen zo enthousiast voor een duurzame samenleving.
GroenLinks wil dat hergebruik en herstel steeds meer aandacht krijgen. De tweede week van februari is de week van de circulaire economie en dat is onze toekomst. Repair Café en Litania zijn mooie voorbeelden hiervan. Wij bedanken Litania en Repair Café voor de fijne ontvangst.