In de eerste vergadering van de nieuwe raad werden eerst de nieuwe raadsleden formeel beëdigd. Voor GroenLinks dus Ulrike ter Braak en Christina Oosterhoff.
De raad besloot vervolgens over de invulling van diverse raadsfuncties, zoals de plaatsvervangend raadsvoorzitters en voorzitters van commissies en de benoeming van een informateur.
Unaniem werd ingestemd met het voorstel in het laatste agendapunt: het krediet voor tijdelijke opvang van vluchtelingen.
Daarvóór echter vond nog een belangrijk debat plaats: het zogenaamde 'duidingsdebat'. Hierin geven partijen hun visie op de verkiezingsuitslag en wat dat betekent voor het vervolg.
Ulrike gaf namens GroenLinks Bronckhorst een heldere duiding; zij ziet de wens van de kiezer tot verandering en gaf aan dat ook de GroenLinks fractie verandering wil.
De tekst is hieronder integraal te lezen.
De wereldpolitiek staat op de kop, dit in tegenstelling tot de verkiezingsuitslag in Bronckhorst, waar zeker niet gesproken kan worden van een aardverschuiving.
CDA min 1, GroenLinks min 1 en Gemeentebelangen Bronckhorst plus 2.
Ook vanuit GL bij deze onze warme felicitaties aan de collegae van het GBB.
Supergoed gedaan!
De kiezers hebben aangegeven wat zij willen: lokale en zichtbare politiek. Continuïteit & stabiliteit.
De uitslag is super fijn voor het GBB.
Super jammer voor de 6 andere lokale partijen.
Want voorzitter, lokaal zijn wij allemaal.
Het is jammer wij als 6 lokale partijen met een landelijke achtergrond ons onvoldoende hebben kunnen laten zien als dé politicus om de hoek. Toch denk ik dat binnen de gemeenteraad meer nodig is dan enkel een lokale focus. Veel lokale vraagstukken, zoals de toekomst van onze landbouw of de zorg voor onze jeugdigen, hebben een breder perspectief nodig. Daarvoor is het van belang goede samenwerkingslijnen te hebben met provinciale en landelijke volksvertegenwoordigers.
Voorzitter, winst voor de GBB en verlies voor de 6 overige partijen, die alle 6 aan stemmen hebben ingeleverd. GL wel beduidend de meeste. Dat valt niet te ontkennen.
Waar we 4 jaar geleden de wind mee hadden, hadden we die nu letterlijk en figuurlijk tegen. Want intern hebben we de conclusie getrokken dat ons verlies inderdaad te wijten is aan ons standpunt over windenergie. We hebben verantwoordelijkheid genomen voor dit ingewikkelde vraagstuk. We staan daar ook nog steeds achter, omdat je als politieke partij ook ingewikkelde vraagstukken bespreekbaar moet durven maken. Maar het heeft ons zeker stemmen gekost.
In 2018 won GroenLinks fors met plus 843 stemmen. Deze verkiezingen verloren we 635 stemmen. Nog hebben we een groei gezien vanuit 2014. Qua kiezersaantal is GroenLinks in het midden van de 7 partijen beland. Op nummer 4. Drie partijen boven en drie onder ons. Wij zijn de grootste van de 4 kleinere fracties gebleven.
4 jaar geleden hebben we voor het eerst deelgenomen aan een coalitie. Wij zijn als GroenLinks zo gezegd ‘ontgroend’. We zijn er trots op dat we als enige linkse en enige progressieve partij in de coalitie ons mannetje en vrouwtje hebben weten te staan.
Brengt mij voorzitter even op een zijstraat, en wel die van de vrouwenemancipatie. Hoe spijtig ik het ook vind gisteren afscheid te hebben moeten nemen van mijn twee waardevolle collegae Herman van Rooijen en Rene Bruns, zo prachtig vind ik het dat er een aantal vrouwen met voorkeurstemmen zijn gekozen. Christina & Jolanda: welkom. Thea: welkom back!
De teller stond aanvankelijk op 8 van de 25 vrouw: 32%. Gelukkig twee erbij en is de teller opgeschoven naar 40%.
4 jaar geleden heeft de coalitie van GBB, VVD en GL ingezet op vernieuwing van de politiek en de bestuurscultuur. We wilden geen dichtgetimmerd coalitieakkoord, meer ruimte voor de oppositie, meer ruimte voor debat, voor de moed om van standpunt te veranderen en om binnen de coalitie of fractie verdeeld te kunnen stemmen.
Is die vernieuwing gelukt? Deels. De verandering is weliswaar in gang gezet, maar er is echt meer tijd nodig. Zoals de Griekse filosoof Heraclitus lang geleden al zei: ‘De verandering zelf is de constante’.
En die wens tot verandering zie ik terug in deze verkiezingsuitslag. De kiezers hebben zich net als 4 jaar geleden opnieuw uitgesproken voor een andere politiek: dichterbij, laagdrempelig en open.
Ook de GroenLinks fractie wil die verandering. We zijn niet voor niets een progressieve partij. Wij willen graag afkoersen op een raadsakkoord, of een raadsagenda, of op z’n minst een zo breed mogelijke coalitie. Het mag een raadsbreed akkoord op hoofdlijnen zijn, waarbij we complexe thema’s als vrije kwestie kunnen beschouwen. Kwesties waar we de komende 4 jaar écht het debat met elkaar over aan gaan. De tijd nemen om met elkaar op zoek te gaan naar de beste oplossing voor onze inwoners.
Een nieuwe politieke stijl, met een sterke raad in the lead, met een duidelijke eigen agenda, meer zichtbaar voor onze inwoners én met meer ruimte om inwoners te betrekken bij het maken van ons beleid.
Voorzitter, op dit moment past het GroenLinks om ons bescheiden op te stellen. Deelname aan een coalitie is met ons zetelverlies geen vanzelfsprekendheid. Maar mag ik in alle bescheidenheid tot slot wel zeggen dat wij graag onze bestuursverantwoordelijkheid opnieuw willen nemen om Bronckhorst nóg mooier, duurzamer, groener & socialer te maken?
Dank u wel.